2040 Budaörs, Mátyás király u. 25.

Tel.: +36 23 440-511, Fax: +36 23 440-165

E-mail: ritsat@ritsat.hu

EZ BEJO

Aktualitások

Mosott sárgarépák kora

Olvassa el dr. Kádár András legújabb cikkét a Kertészet Szőlészet 2018. február 21-i, 8. lapszámából. A cikk a Szegeden, 2018. január 26-án megrendezett sárgarépa szakmai tanácskozás aktuális kérdéseit vázolja. A cikk a képre kattintva olvasható.    tovább..

A petrezselyemről

A petrezselyem (Petroselinum crispum) a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik. Nem a tápértéke számottevő, hanem az ízesítőképessége. A jó húslevesnek mindenesetre fontos kelléke a petrezselyemgyökér és annak a lombja is.    tovább..

A sárgarépáról

 Története A közép-ázsiai géncentrumból vándorolt nyugat felé, és feltehetően a mórok telepítették át az Ibériai-félszigetre úgy, hogy spanyol közvetítéssel jutott el Európa többi országaiba. Fajai szinte minden kontinensen megtalálhatók. Egyik ősi formája - a vad murok - nálunk a réteken, legelőkön, szántóföldeken gyakori gyom.    tovább..

A cékláról

(Beta vulgaris L. ssp. esculenta convar. crassa provar. conditiva ALEF.) Táplálkozási jelentőségét vitamin-, ásványisó- és cukortartalma adja. Megtalálható benne a B1-, B2-, C- és P-vitamin, közülük elsősorban a C-vitamin a jelentősebb. Az ásványi sók közül a kalciumot és a foszfort kell kiemelni, de található benne vas is. Cukortartalma 6–9%, kisebb, mint a cukorrépáé. Értékét növeli, hogy jelentősebb mennyiségben pektint is tartalmaz.  tovább..

A káposztáról

  A fejes káposzta vagy édes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Szinte egész évben fogyasztható. A káposzta több mint 4000 éve áll termesztésben.  tovább..

A spárgáról

  A spárga (Asparagus officinalis) évelő növény, telepítés után 15-20 évig képes teremni. Nyúlárnyéknak is nevezik, mert évelő és nyaranta akár másfél méteresre is megnőnek hajtásai, így már valóban nyújthat némi árnyékot kisebb-nagyobb állatoknak is.  tovább..

A spenótról

A spenót (Spinacia oleracea), ismert és gyakori kultúrnövény, a házi veteményes kertek gyakori levélzöldsége. E smaragdzöld színű zöldségnövényünk több tápanyagot tartalmaz, mint sok más élelmiszer. A szezonja májustól októberig tart, de mivel jól fagyasztható és feldolgozható, így egész évben hozzáférhető, fogyasztható. A legkellemesebb íze és legnagyobb ásványi anyag tartalma azonban a tavaszi és az őszi hónapokban van.      tovább..

Partnereink figyelmébe